ΙΣΤΟΡΙΚΟ


Είναι γνωστό ότι ο Πειραιάς και η ευρύτερη περιοχή του από το 1950 και μετά έχει μεταβληθεί σε κύριο βιομηχανικό κέντρο της Ελλάδας, το οποίο κατά το μέσον της δεκαετίας 1970-1980, είχε ήδη εμφανίσει τα πρώτα σημάδια ασφυξίας, εξαιτίας της άναρχης και χωρίς προγραμματισμό εγκατάστασης και λειτουργίας βιομηχανιών, βιοτεχνιών, χυτηρίων, βυρσοδεψείων, ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων κλπ.

Η ανάπτυξη πλέον ήταν σχεδόν αδύνατη κυρίως λόγω της αλλαγής του νομικού πλαισίου και της επέκτασης του οικιστικού ιστού των πόλεων, με αποτέλεσμα οι παραγωγικές Μονάδες να περιλαμβάνονται πλέον μέσα σε περιοχές αμιγούς κατοικίας. Το 1977 οι επαγγελματικοί φορείς του Πειραιά υπέβαλαν τεκμηριωμένο αίτημα στο τότε Υπουργείο Βιομηχανίας για δημιουργία βιομηχανικής περιοχής, στην οποία θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν παραγωγικές μονάδες ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα και χωρίς να ενοχλούν κατοικημένες περιοχές.

Μια περιοχή που τότε επιλέχθηκε και προσφέρετε για μετεγκατάσταση είναι η περιοχή που τελικά δημιουργήθηκε το ΒΙ.ΠΑ. ΣΧΙΣΤΟΥ σε ευρύτερη έκταση που τότε συμπεριελάμβανε και την έκταση που κατέχει σήμερα το ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΧΙΣΤΟΥ.

Το 1986 η ΕΤΒΑ άρχισε την μελέτη για την δημιουργία ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ που αναγκαστικά θα μεταφέρονταν Χυτήρια κυρίως , και συναφείς δραστηριότητες, μέχρι τότε εγκατεστημένες στον Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή.

Παρ’ ότι σε μικρό χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε η μελέτη, και θα μπορούσε να αρχίσει η υλοποίηση του έργου, το 1988 μετά από την αντίδραση των Δημάρχων της περιοχής, εγκαταλείφθηκε αυτή η προσπάθεια.

Η νέα προσπάθεια κατασκευής του ΒΙ.ΠΑ.ΣΧΙΣΤΟΥ άρχισε με πρωτοβουλία της ΕΤΒΑ προς το τέλος της δεκαετίας του 1990, με την εκπόνηση Μελέτης που προέβλεπε την εγκατάσταση δραστηριοτήτων μέσης και χαμηλής όχλησης και την μετεγκατάσταση χυτηρίων και συναφών δραστηριοτήτων του Ναυπηγοεπισκευαστικού Κλάδου. Μετά την χάραξη των οικοπέδων και την κατασκευή βασικών έργων υποδομής (εκτός της ηλεκροδότησης και τηλεφωνοδότησης του Πάρκου το 2003 άρχισε η πώληση οικοπέδων στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες για να μετεγκατασταθούν.

Με όρεξη και μεράκι για πρόοδο και ανάπτυξη ο Φορέας Διοίκησης και Διαχείρησης (ΒΙ.ΠΑ.Σ. Α.Ε.) και οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει το πλέον σύγχρονο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ στην Ελλάδα πρότυπο και για άλλες Περιοχές. Τα κτίρια είναι σύγχρονα λειτουργικά και κατασκευασμένα ώστε να παρέχουν στους εργαζόμενους άνεση και υγιεινές συνθήκες εργασίας.

Σήμερα έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν περί τις 80 επιχειρήσεις με διάφορες δραστηριότητες, όπως Χυτήρια, Μηχανουργεία διαφόρων ειδικοτήτων, Ξυλουργεία, Ηλεκτρολογεία κτλ.

Ο Φορέας Διαχείρισης ως διάδοχος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. έχει μόνο την διαχείριση του ΒΙ.ΠΑ ΣΧΙΣΤΟΥ με την επωνυμία ΒΙΠΑΣ Α.Ε.

Το ΒΙ.ΠΑ ΣΧΙΣΤΟΥ έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα και την ανακύκλωση. Έχει δενδροφυτευθεί με 6.000 δένδρα η μεγαλύτερη κοινόχρηστη έκταση, διαμορφώθηκαν και λειτουργούν οι κοινόχρηστοι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης και για την καλύτερη και ασφαλέστερη κυκλοφορία εντός του Πάρκου έχει σηματοδοτηθεί το ιδιόκτητο οδικό δίκτυο του ΒΙ.ΠΑ ΣΧΙΣΤΟΥ.

Με σεβασμό στο περιβάλλον, και τηρώντας όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, οι επιχειρήσεις του ΒΙ.ΠΑ. ΣΧΙΣΤΟΥ σήμερα λειτουργούν και στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην περαιτέρω πρόοδο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΤΟΥ ΕΠ.ΠΑ ΣΧΙΣΤΟΥ

ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΚΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ
GR